Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a întrunit vineri într-o ședință, în cadrul căreia au fost luate o serie de măsuri în sprijinul refugiaților din Ucraina care ajung pe teritoriul județului, informează Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

 
 
 
Astfel, în urma ședinței, au fost dispuse de urgență următoarele măsuri la nivelul județului Maramureș:
 – La nivelul Consiliului Județean Maramureș a fost pregătit un fond de rezervă, în valoare de 5 milioane de lei, pe care administrația județeană îl va putea utiliza în această situație de criză și sunt convins că dacă resursele nu sunt suficiente, guvernul va sprijini și el.
 – Pentru cazarea refugiaților, începând de vineri, la Sighetu Marmației este pregătită o tabără pe stadionul municipal, unde vor fi instalate corturi de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, special amenajate pentru camparea cetățenilor ucraineni. Această zonă va fi una de triere, urmând ca refugiații care vor rămâne în România să fie duși spre spații de cazare adecvate, împreună cu familiile lor.
 – Cazarea pentru cetățenii ucraineni, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, produse de igienă, dar și alte produse care sunt absolut necesare pentru traiul zilnic, vor fi asigurate de Consiliul Județean Maramureș.
Pentru partea de cazare sunt peste 4.000 de locuri identificate în prezent.
 – Pentru gestionarea urgențelor medicale există deja un flux pregătit. Acestea vor fi preluate în primă fază de Spitalul municipal din Sighetu Marmației.
 – La nivelul Consiliului Județean, a fost constituit un grup de lucru – o celulă de criză, care va intra în contact atât cu asociațiile nonguvernamentale, cât și cu restul factorilor interesați, pentru o cât mai bună gestionare a situației actuale.
Președintele CJ Maramureș va avea și o discuție cu primarii din județ, astfel încât la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale să fie evaluate resursele care pot fi disponibilizate pentru situația prezentă.
„Totodată, voi lua legătura și cu Banca de Alimente. Sunt deja hypermarket-uri care și-au exprimat intenția de a sprijini acțiunile autorităților locale fie cu alimente, apă sau cu alte tipuri de produse, astfel încât să sprijinim oamenii care sunt într-o mare nevoie în acest moment.
Mă bucur foarte mult că la nivelul județului Maramureș s-au constituit grupuri civile de către oameni din județ care vor să întindă o mână de ajutor ucrainenilor și care oferă spații de cazare pentru familiile de refugiați, lucru care demonstrează încă o dată că Maramureșul are oameni cu suflet mare, care sunt alături de frații noștri de peste Tisa.
Îndemn maramureșenii la calm și le mulțumesc pentru tot sprijinul pe care sunt pregătiți să îl ofere vecinilor noștri de peste Tisa”, mai precizează Ionel Bogdan.

Sursa: Realitatea de Maramures

Articolul precedentBărbat din Săcel, prins beat criță la volan
Articolul următorISU Maramureș, activități preventive în mediul rural