sursa foto: citynews.ro
sursa foto: citynews.ro

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia” ajunge anul acesta la cea de-a 50-a ediție, iar organizatorii anunță un spectacol de zile mari. Și anul acesta la festivalul care aduce la Sighet alaiuri din tot Maramureşul şi din alte judeţe ale ţării sunt așteptați mii de spectatori atât din ţară, cât şi de peste hotare.

În fiecare an în 27 decembrie Sighetul se transformă într-o imensă scenă în aer liber şi primeşte colindători din satele din Maramureş, dar şi din zone mai îndepărtate. Carele alegorice, portul popular şi colindele specifice fiecărei zone dau viaţă municipiului Sighetu Marmaţiei şi valorifică datinile și obiceiurile de iarnă.

”Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă Marmația din Sighetu Marmației este la a 50-a ediție și se desfășoară în mod firesc sub semnul Marii Uniri. Și în acest an vom urma un program așa cum a fost stabilit el în 1969 atunci când s-a făcut prima ediție și când datorită academicianului Mihai Pop nu s-a organizat acest festival la Baia Mare, ci la Sighetu Marmației. Anul acesta festivalul a  debutat ca de fiecare dată cu cei mici și cu adolescenți în cadrul a două evenimente importante dintre care aș sublinia pe cel care se numește Cum e datina străbună”, a declarat Dorel Todea, manager Centrul Cultural Sighetu Marmației.

Au urmat apoi concerte de colinde organizate de instituțiile de cultură și concertele ale corurilor bisericești din Sighetu Marmației. În 22 decembrie va avea loc și cea de-a 15-a ediție a concertului corurilor bisericești țărănești.

Punctul forte al Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă Marmația va fi în 27 decembrie când va avea loc marele alai dar și spectacolul de gală.

”Punctul forte este în data de 27 decembrie când va avea loc marele alai la care participă în jur de 35 de formații dintre care 10 sunt din țară și 3 din Ucraina. Urmează apoi spectacolul de gală care va începe la ora14:30 și se va desfășura pe parcursul întregii zile până la ora 22:00 când pe scenă vor evolua în primul rând câteva din formațiile pe care le-am selectat din județul Maramureș iar apoi cele din județele care vin, vom avea din Moldova, de la Târgu Jiu, Gorj, din Bihor, de la Sibiu. Spectacolul de gală se va încheia cu un recital al Ansamblului Folcoric Mara, apoi va avea loc un concert susținut de Corul din Finteușu Mare care are 100 de ani de activitate. Evenimentul se va încheia cu un recital de colinde susținut de Paula Seling și Ducu Bertzi, doi artiști cu care ne mândrim că sunt născuți în Maramureș și pentru că sunt două valori de talie nu doar națională, ci și internațională”, a adăugat managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației.

 În 28 decembrie Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmației organizează sesiunea de referate care este la ediția a 48-a. Va fi lansată și prima monografie a Festivalului Datinilor de Iarnă semnată de Dorel Todea. Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă Marmația 2018 este organizat de Consiliul Județean Maramureș, Primăria și Consiliul Local Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și Muzeul Maramureșean Sighet.

Articolul precedentCopiii din Sighetu Marmației cu rezultate deosebite la competiții extraoșcolare au fost premiați în cadrul galei ”Încurajează performanța”
Articolul următorCum va fi vremea astăzi în Maramureș