Poporul lituanian sărbătorește Ziua Statalității, în data de 6 iulie, marcând prin festivități și evenimente culturale desfășurate pe tot cuprinsul țării, încoronarea din anul 1253 a primului și unicului rege al Lituaniei, Mindaugas.

Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat, în perioada 5-7 iulie 2019, la manifestările organizate cu acest prilej de districtul Panevėžys, dând curs invitației adresate de Administrația de Stat a districtului Panevėžys, cu care județul nostru este înfrățit din anul 2015.

În orașul Šiauliai a fost vizitat Dealul Crucilor, un monument arhitectural și istoric care datează din secolul al XIV-lea și se remarcă prin unicitatea modului în care arta populară exprimă creștinismul Lituaniei.

Cele peste 100.000 de cruci de diverse forme, stiluri și mărimi reprezintă un omagiu adus eroilor Lituaniei, simbolizând năzuința și lupta de veacuri pentru independență a poporului lituanian.

De asemenea, în Šiauliai invitații au vizitat Muzeul bicicletelor, unde au fost admirate atât exponate de colecție cu o vechime de 100 de ani, precum și mai multe modele și tipuri de biciclete produse de-a lungul timpului într-o bine-cunoscută fabrică din zonă.

Procesiunea și programul festiv din satul Upyte au reprezentat momentele culminante ale celebrării Zilei Statalității, impresionând prin amploarea și trăirile emoționale ale localnicilor și invitaților. În fiecare an pe 6 iulie, la ora 21.00, lituanienii, oriunde s-ar afla, sunt împreună sufletește și intonează Imnul Lituaniei, ca simbol al patriotismului și al unității naționale.

Pe 7 iulie, reprezentanții regiunilor colaboratoare cu districtul Panevėžys au vizitat în localitatea Biržai, două exemple de succes privind folosirea banilor europeni: Turnul de observații, realizat cu fonduri europene prin Programul Interreg Europe și Castelul din Biržai, care a beneficiat de renovări și dotări multimedia prin proiectele implementate de autoritățile locale.

 

Articolul precedentEchipa feminină de handbal a CS Minaur s-a reunit pentru startul pregătirilor noului sezon
Articolul următor33 de studenţi ai Academiei de Poliţie au început practica la I.P.J. Maramureş